Zašto je važna zaštita drvenih površina od spoljašnjih uticaja

Kako bi  drvene površine sačuvale živopisan izgled i svoju prirodnu boju potrebno ih je je adekvatno održavati odgovarajućim premazima.Naročito treba zaštititi drvene  površine  koje se nalaze na otvorenom. Najvažniji spoljni elementi koji utiču na izgled drveta su klimatski uslovi i atmosferski uticaji  poput  sunca, kiše, vetra, snega, zagađenog vazduha i slično. Pod dejstvom sunčeve svatlosti drvo stari, njegova površina patinira, a prljavština lakšo prodire u dubinu.

Postoji mnog sredstava za zaštitu drveta od oštećenja prouzrokovanog raznim atmosferskim uticajima.Karakteristika premaza za spoljnu upotrebu su da osim dekorativne, premaz pruža i zaštitu drveta od prekomerne vlage.

Na tržištu se mogu naći ulja  koja duboko impregniraju drvo, stvarajući  površinski film koji štiti drvo, a u isto vreme ističu prirodnu boju i lepotu drveta. Neka od ulja mogu imati I funkciju zaštite od UV zračenja.

Osim ulja zadnjih godina se mogu naći  i visokokvalitetni proizvodi na bazi voska za zaštitu drveta koji su se pokazali odličnim. Ovi premazi na bazi vode potpuno su  ekološki, bez bilo kakvih rastavarača. Modifikovani prirodni vosak prodire duboko u drvo i stvara sloj koji je otporan na prljavštinu i vodu, bez zatvaranja pora drveta.

Prednost lazurnih premaza  je što je njihovo obnavljanje vrlo jednostavno. Pre ponovnog nanošenja površina drveta se blago obrusi i obriše.Dovoljno je jedan ili dva nanošenja da bi se drvena površina osvežila. Lazurni  premazima mogu biti u boji  bora, oraha, hrasta, magahonija, palisandera i drugih vrsta drveta.

Colorit iz Banjaluke, u svom proizvodnom program ima dva proizvoda za zaštitu drveta i drvenih površina. To su:

- Aquawood Classis – Lazurni premaz za drvo

Tankoslojni, transparentni premaz za zaštitu drveta u unutrašnjim i spoljnim  uslovima eksploatacije. Sadrži akrilno vezivo, transparentne svjtlostabilne pigmente i aditive.

-Aquawood Wax – Lazurni Premaz za drvo sa dodatkom voska

Debeloslojni transparentni premaz za zaštitu drveta u unutrašnjim i spoljnim uslovima eksploatacije. Sadrži akrilno vezivo, transparentne svetlostabilne pigmente, vosak i aditive. Karakteriše ga odlično prijanjanje, visoka elastičnost i dobra vododbojnost zbog koje drvo ima dodatnu zaštitu od vlage. Drvo premazano  sa Aquawood wax lazurom dobija blago svilenkasti sjaj.

Lazurnim premazima možete zaštititi ograde, pergole, baštenski nameštaj. Rad sa ovim premazima  je dosta jednostavan i lak.