Odabir nijanse za zid u domu

Prilikom odabira nijansi za zidove u Vašem domu morate biti veoma obazrivi. Često je odabir boje za zidove uglavnom  teži nego samo krečenje stana.

Nijansa koju odaberete treba da prostoru u kome provodite najveći deo vremena da efekat prijatnog i opuštajućeg.

Neko nepisano pravilo govori da pastelni tonovi, i nežne nijanse postižu taj efekat.

Zadnjih nekoliko godina, to se promenilo, zahvaljujući modernim svetskim trendovima u uređenju enterijera, koji propagiraju intezivne i jače nijanse, sa kojima je takođe moguće da stambeni prostor oplemenite, učinite ga atraktivnim, modernijim.

Promenom nijanse zida u intenzivniji ton,  promenićete ne samo prostor, već i raspoloženje, jer je dokazano da boje različito utiču na psihu čoveka.Boje imaju veoma snažan psihološki uticaj.

Pri kupovini boje dobićete ton kartu na osnovu koje ćete izabrati odgovarajuću boju.  Fabrika Colorit – Banja Luka u svojoj ponudi ima široku lepezu boja za unutrašnje zidove, proizvedene po svetskim standardima i neškodljive po čoveka i okolinu.

Prilikom odabira nijansi budite oprezni.  Tamne boje na ton karti mogu izgledati  veoma lepo, ali ukoliko Vam je stan mali i slabo osvetljen, tamne boje mogu izazvati kontra efekat.Tamna boja preporučuje se samo za velike prostorije.

Zato je važno da prilikom odabira nijanse boje uzmete u obzir veličinu i namenu prostorije, količinu svetlosti, postojeći nameštaj.

Bojama možete popraviti nedostatke u vašem stambenom prostoru. Veću prostoriju možete učiniti vizuelno manjom i obrnuto.

Ukoliko Vaš stambeni prostor ima visok plafon, obojite ga nekom tamnijom i toplijom mat bojom. Na taj način vizuelno ćete smanjiti visinu plafona.

Za uske i dugačke prostorije preporučuje se bojenje dve udaljene strane  zida u tamnu i dve  bočne strane  zida u svetlu boju. Bojenjem zidova na ovaj način dobićete vizuelno bliže one udaljene zidove a šire bočne zidove.

Ulaze i hodnike okrečite toplim bojama koje simbolizuju dobrodošlicu.

Bojenjem zidova stambenom prostoru ćete potpuno promeniti unutrašnjost  i dati mu lični pečat.

Kupovina kvalitetnih boja je više nego isplativa. Jeftine  boje potrebno je premazivati u više slojeva, pa samim tim i količina potrebne boje je veća.  Bolje je da platite  malo  više , ali barem znate da je boja kvalitetna i da će na zidovima biti postojanija i duže trajati.