Koju boju izabrati za dnevnu sobu?

Boje čine čuda: neugledan prostor mogu ulepšati, lep naružiti. Boja ima moć da vizuelno menja veličinu, oblik i dubinu prostorije.

Jedna od najvažnijih prostorija svakog doma je dnevna soba u kojoj porodica provodi najveći deo vremena. Kada primate goste, uvodite ih u dnevnu sobu. Dnevna soba na najbolji način prezentuje  stil enterijera vašeg doma. Izboru boja za dnevnu sobu morate pristupiti pažljivo. Pravi izbor boja  pretvoriće dnevnu sobu u elegantan i udoban prostor, i doprineti   celokupnom izgledu prostorije. Izbor boje ne možete prepustiti slučaju. Kada birate boju zidova za dnevnu sobu obično se vodite ličnim ukusom, ali morate voditi računa da uskladite  boju zidova sa nameštajem.

Boja za dnevnu sobu bira se na osnovu njenog stila uređenja, njene veličine , oblika i osvetljenja. Nije uvek jednostavno odlučiti se za određeni ton boje kako bi se postigao željeni efekti. Često se događa da boja bude prejaka i preintezivna,  tako da soba djeluje drečavo i neprijatno. Najbolji su pastelni tonovi slabijeg intenziteta, to jest prirodni tonovi iz palete žute, smeđe i oker boje.

Tople boje utiču na dobro raspoloženje i naglašavaju udobnost, zato su one najbolji izbor za dnevni boravak. Svetle boje otvoriće sobu, dok će tamne učiniti da prostor izgleda zatvoren. Malu dnevnu sobu vizuelno će uvećati  svetlije nijanse.

Ukoliko želite mirnu atmosferu  u dnevnoj sobi koristite suptilne, prigušene nijanse prirodnih boja.

Mračnu dnevnu sobu  možete osvetleti sunčanim nijansama, poput  boje slonovače ili ljutić žute.

Čist  i jednostavan dizajn dnevne sobe postižete ukoliko je okrečite u belo.

Ukoliko ne volite jarke boje, pastelne su odlična zamena. Pastelnim bojama unosite  osećaj leta u  dnevnu sobu.

Svaka boja ima psihološku vrednost. Zato prilikom izbora boja razmislite o tome šta koja boja izaziva u Vama. Boja Vas može smiriti, ali može izazvati  bes ili depresiju. Da biste postigli harmoniju izboru boja pristupite pažljivo.

Odabrane boje svakako će uticati na raspoloženje i ambijent same prostorije u  kojoj provodite najviše vremena i u kojoj se družite sa prijateljima. Obojite zidove dnevne sobe  kvalitetnim bojama Colorit i unesite u svoj dom sreću, pozitivnu energiju i dobro raspoloženje.