Kako izabrati boju za fasade

Vaš dom je prostor u kome treba da se osećate udobno i zato bi treblo da bude obojen prema vama i vašem stilu. Boju fasade ne menjamo svake godine  .To je investicija o kojoj treba dobro razmisliti,  što znači da to nije nimalo jednostavna ni laka odluka. Često  možete videti drečave i napadne boje fasade koje  ruže čitavu okolinu.  Zato je pitanje kako izabrati boju fasade veoma ozbiljno. Za nekoga  izbor boje može biti  izazov dok  za druge  velika glavobolja.  Najlakše je  angažovati tim stručnjaka ali ponekad je takvo rešenje skupo ili nedostupno. Pri izboru  boje za fasadu morate  uzeti u obzir faktore poput  tipa objekta,  estetske zahteve i materijalna stedstva sa kojima raspolažete.

Kod izbora  boje  za fasadu morate misliti i kako će se boja uklopiti u odnosu na okruženje objekta,na  boju prozora na objektu. Ukoliko vam je dvorište puno cveća i zelenila i to morate uzeti u obzir kada birate boju fasade.

Nekad su fasade imale samo estetsku ulogu, dok danas  osim vizuelnog efekta imaju  veliku važnost i u energetskoj efikasnosti. Toplotna zaštita je vrlo važna uloga fasade, naročito danas kad su  cene energenat visoke .

U prodavnicam specilaliziranim za prodaju  fasadne boje  možete dobiti i 3D prikaz vašeg objekta sa različitim bojama fasade tako da odluku koju boju izabrati donesete na pravi način.

Boja fasade vremenom bledi pa je uvek bolje uzeti malo jaču nijansu boje koju ste izabrali.

Prilikom izbora boja vodite računa I kakav   je kvalitet boje koju kupujete.Kvalitetne boje moraju imati  u svom sastavu kvalitetne pigmente koji su stabilni na UV zračenje da bi boja bila postojana duži vremenski period. Cena tih boja za fasade  je nešto skuplja.

Ukoliko vam za nekoliko godina dosadi boja fasade koju ste izabrali  proces  bojenja možete ponoviti.

Promena boje fasade  vaše okruženje može učiniti novim i drugačijim.